ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ର
ଅଖରୋଟ୍ କମ୍ କରେ କୋଲେଷ୍ଟରଲ୍ :
ବୈଜ୍ଞାନୀକଙ୍କ କହିବାନୁଯାୟୀ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଶୁଖିଲା ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅଖରୋଟ୍ ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର । ଅଖରୋଟ୍ ରେ ରହିଥାଏ ପ୍ରାଚୁର ପରିମାଣରେ ଆଣ୍ଟି- ଅକ୍ସୀଡାଣ୍ଟ ।
ଦିନକୁ ପ୍ରାୟ ଅତିକମ୍ ରେ ସାତଟି ଅଖରୋଟ୍ ଖେଇବା ଦ୍ବାରା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରୋଗ ଦୁର ହୋଇଥାଏ ।ଏକ ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରତିଦିନ ଅଖରୋଟ୍ ଖାଇବା ଦ୍ବାରା କୋଲେଷ୍ଟରଲର ମାତ୍ରା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ ।
ଯଦି କୋଲେଷ୍ଟରଲର ମାତ୍ରା ହ୍ରାସ ପାଏ ତେବେ ଶରୀର ସ୍ଲିମ ହୋଇଥାଏ ।ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅଖରୋଟ୍ ରେ ପୋଲିଫେଲନର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ରହିଛି ଯାହା ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ।
Photo by Wouter Supardi Salari on Unsplash
ପୋଲିଫେଲନର ହେଉଛି ଏକ ଆଣ୍ଟି- ଅକ୍ସୀଡାଣ୍ଟ ପରି ଭିଟାମିନ ।
ଆମ୍ବ :
ଆମ୍ବ ଏକ ମିଠା ଫଳ ଅଟେ ।କୁହାଯାଏ ଆମ୍ବ ଖାଇବା ଦ୍ବାରା ଶରୀରରେ ଶର୍କରାର ମାତ୍ରା ଓ ମେଦବହୁଳତା ନକାରାତ୍ମକ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଥିବାର ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଛି ।କିନ୍ତୁ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଭୁଲ ଧାରଣା ଅଟେ ।
ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା 'ଅକ୍ଲାହୋମା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ'ର ଗବେଷଣାରେ ଗବେଷକ ଏଦ୍ରାଲୀନ ଲୁକାସଙ୍କ ମତରେ ଯଦି ମୋଟା ଲୋକ ଦୈନିକ ଶହେ ଗ୍ରାମ ଆମ୍ବ ଖାଇବା ଦ୍ବାରା ରକ୍ତ ଶର୍କରା କମିଯାଇପରେ ।
ଏହା ଦ୍ଵାରା ଓଜନ ବଢିବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ କମ୍ ।
ଆମ୍ବରେ ଥିବା ମାଙ୍ଗିଫେରିନ୍ ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ।ଆମ୍ବରେ ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସୀଡାଣ୍ଟ୍ ରହିଥାଏ ଓ ଆମ୍ବର ତନ୍ତୁ,ରକ୍ତର ଶର୍କରା ଧାରଣା କ୍ଷମତାକୁ କମାଇଥାଏ ।

Photo by Phoenix Han on Unsplash
୨୦ ରୁ ୫୦ ବର୍ଷର ବୟସ୍କ କୋଡ଼ିଏ ଜଣ ପ୍ରାପ୍ତ ମୋଟା ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ନିୟମିତ ଆମ୍ବ ଖୁଆଇ ଲୁକସା ଓ ତାଙ୍କ ସାଥୀମାନେ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଓ ଏହା ଲମ୍ବା ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ ନେଇଥିଲା ।
ଯାହାଫଳରେ ଆଜି ସେ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ।
ସପେଟାର ଉପକରିତା :
ସପେଟା ଏକ ତନ୍ତୁ ବହୁଳ ଓ ମିଠା ଫଳ ଅଟେ ।ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଫ୍ରୁକ୍ଟୋଜ ଏବଂ ସୁକରୋଜ ରହିଥାଏ ।ତେଣୁ ଏହା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଓ ଏହା ମଧ୍ୟ କର୍କଟ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ବିଷ କବଳରୁ ମଣିଷର ଅନ୍ତନଳୀକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥାଏ ।
ଏହା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଉପଶମକାରୀ ଅଟେ ।ପେଟ କାଟୁଥିବା ସମୟରେ ଖାଇଲେ କଷ୍ଟ ଦୁର ହୋଇଥାଏ ।
ସପେଟାରେ ଲୌହସାର ,ତମ୍ବା,ପଟାସିୟମ,ନାଇସିନ,ଫୋଲେଟ,ଭି ଟାମିନ ଏ ଓ ଭିଟାମିନ ସି ଆଦି ମିଳିଥାଏ ।ଚର୍ମ ଓ କେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସପେଟା ବେଷ୍ଟ ଅଟେ ।
ସପେଟାରୁ ଟାନିନ ମିଳୁଥିବାରୁ ,ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ବାରା ରୋଗପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢିଥାଏ ।
ତେଣୁ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ସପେଟା ଖାଆନ୍ତୁ ।
ଆଶା କରୁଛୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆମର ପୋଷ୍ଟ୍ ଟି ଭଲ ଲାଗିଥିବ । ଭଲ ଲାଗିଥିଲେ ଲାଇକ ଓ ଶେୟାର କରିବେ ଓ ଆଗକୁ ଆମ ସହିତ ରହିବା ପାଇଁ ପେଜକୁ ଲାଇକ କରିବାକୁ ଭୁଲିବେ ନାହିଁ । ଧନ୍ୟବାଦ
0 Comments